De Ossenkop

02-28-2013

 

Een veel gestelde vraag: wat doet die ossenkop toch in jou logo?

Sommigen menen dat het met mijn stierennek te maken heeft, anderen denken dat het naar mijn karakter verwijst. Op zich geen onlogische gedachte, maar het idee kwam eigenlijk van een goede vriend, die wist dat een van de eerst opgerichte gilden in Amsterdam het schildersgilde was, het zogeheten Sint-Lucasgilde.

In de zestiende eeuw werden de Amsterdamse gilden gehuisvest in de Waag op de Nieuwmarkt, waar toen beneden nog allerlei handelswaar werd gewogen. Elk gilde had zijn eigen opgang naar de bovenverdieping, alwaar het zijn gildenkamer had en elk gilde had boven zijn toegangsdeur zijn eigen symbool hangen. Boven de deur van de metselaars hangt bijvoorbeeld een gebeeldhouwde hamer met troffel en boven de deur van het schildersgilde hangt dus die ossenkop. De ossenkop staat symbool voor Sint-Lucas, die naast de kop staat afgebeeld. Lucas was de patroon van de schilders. De schildersbazen, de zogenoemde overlieden, kwamen hier elke zaterdag tussen zes en acht – rond borreltijd – vergaderen. (Meer weten? Klik door in de sidebar.)

Mocht u nog eens een avondje lekker en gezellig  uit eten gaan in café Bern, dat zich tegenover de Waag bevindt, loop dan even een rondje om het gebouw heen, het is er nog altijd!

Als u dan ook nog weet dat de huiskleur van dat gilde ossenbloedrood was, dan lijkt mijn logo ineens bol te staan van de vaderlandse geschiedenis.